Ogräs eller inte?

Efter en dag i trädgårdslandet så är frågan inte helt självklar för mig. Är ogräs allt som inte ska vara där, alltså sånt jag inte planterat själv. Kanske är ogräs bara något som växer på fel plats eller spridit sig för mycket. Om man skickar ut ett barn i landet och ber denna ta bort ogräs är det inte helt osannolikt att man efteråt enbart ser att ogräset är kvar. Alla blommor är bortrensade.

Visst så kallat ogräs kan ha fantastiskt fina blommor, eller fint bladverk. Det är inte alltid lätt att se skillnad. Till och med rotogräs kan man ha nytta av, tro det eller ej. Varför inte göra en paj eller en soppa av kirskål.

Visst, att försköna ogräs kan vara provocerande eller kanske en räddning för den som inte orkar ta bort det.

Hur man än ser på det är det viktigast att var och en har sin egen uppfattning. Många kunder säger till mig att de vill ha ogräs fritt. Men så länge det finns fåglar, vind och mycket annat så kommer det finnas ogräs. Mitt bästa svar då jag anlägger en ny rabatt är att fråga kunden om de vill ha en rabatt som går att pyssla lite med eller en rabatt som mer eller mindre sköter sig själv. Utefter det planerar jag med växtval, jord och mer eller mindre tomma ytor.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *